Gillar du PRAO? Nu blir det ännu roligare!

Tillsammans med åtta personer med vitt skilda yrken ges vi nu möjligheten att få en inblick i deras arbetsdag, en sorts PRAO i frågeformat!

Hur ser en elitidrottares arbetsdag ut? Måste man tycka om mat som köksmästare? Kan man jobba någon annanstans än i Sverige? Är det roligt att jobba med Sociala Medier? Kan man tjäna pengar som influencer? Har alla samma förutsättningar oberoende på vart du bor? Jag gillar att måla, vad kan jag jobba med då? Måste man kunna lite om allt för att jobba på en tidning? Är du rädd för att bli sjuk när du jobbar med sjuka?

Ta en titt och se vad det handlar om!

Nu är det dags för PRAO!

Fantastiska frågor har gett grymma svar – Vi har gjort intervjuer med hjälp av frågor från elever i hela Sverige!

Alltså, vi har tagit med oss dina och alla andra elevers frågor och ställt dom direkt till yrkespersonerna under en intervju. Intervjun med frågor och svar i filmformat samt lektionsmaterial kan du nu ta del av när du klickar på den person du är mest intresserad av!

(Psst….för dig som är lärare, kika lite längre ner!)

Sarah Sjöström, Elitidrottare utsedd till världens bästa simmare och en av 2010-talets främsta simmare med OS, VM och EM Guld.

Hanaw Rashid, Digital strateg som arbetat med digital kommunikation i över 10 år. Expert inom digitala trender och kommunikation.

Joakim Faerden, Kökschef på topprestaurang och Influencer då han ligger bakom instagramkontot Filmfabriken.

Deqa Abukar, entreprenör som brinner för ett jämlikt samhälle och har tagit en aktiv roll i att skapa det samhället

Jenny Ågren, journalist på Aftonbladet och jobbar som producent och programledare på deras podcastredaktion.

Alfred Lindahl, Visual Effects designer och HR ansvarig på flerfaldigt prisbelönta VFX studion Important Looking Pirates.

Jacob Engström, Specialist sjuksköterska på Universitetssjukhuset med kunskaper om vård av Covid-19 patienter.

Emelie Fågelstedt, Digital nomad som rest jorden runt de senaste sju åren och lanserat “selfiesticken” i Sverige.

Vem vill du se här? Önska din drömperson eller ditt drömyrke till nästa omgång av Hela Sverige Praoar!

Lärare? Spana in vårt lektionsmaterial kopplat till Hela Sverige Praoar!

Vilka frågor kan ni diskutera i klassrummet baserat på de olika yrken som finns i vår “PRAO”?

Klicka nedan för att hitta färdiga lektionsmaterial skapat av våra pedagoger – ett perfekt hjälpmedel för dig som vill ta PRAOn in i klassrummet!

Hela Sverige Praoar är ett initiativ av Framtidsfrön. Varje läsår inspirerar vi 5000 pedagoger och 12 000 elever genom våra utbildningar och aktiviteter!

Hur ska prao ersättas?

På grund av spridningen av covid-19 och coronaviruset gäller under en begränsad tid delvis andra bestämmelser än normalt för skolväsendet.

Enligt skollagen (2010:800) Kap 10 8a§: 
Prao för en elev ska i första hand anordnas på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisning på ett yrkesprogram i gymnasieskolan. Om det finns synnerliga skäl får andra former av arbetslivsorienterande insatser ersätta prao för en elev. Lag (2018:105).